معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: معضل اعتیاد پس از سوانح و تصادفات، بیماری های قلبی عروقی و بیمارهای روحی و افسردگی،چهارمین عامل ایجاد سرباری و مشکل سازبودن افراد برای جامعه محسوب می شود.
به گزارش پیک سیلک به نقل از کاشان آنلاین دکتر محمد حاج جعفری که صبح سه شنبه در مرکز معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کاشان با خبرنگاران سخن می گفت با اشاره به اینکه افراد می توانند با توانمندی و خلاقیت، هم برای خود و هم برای اطرافیان و جامعه مؤثر باشند یادآور شد: مورد معکوس این قضیه هم صادق است و مثلأ هر فرد معتاد می تواند علاوه بر در چالش انداختن خود، 6/3 دهم درصد از افراد نزدیک و خودی را نیز درگیر بحران های این معضل می کند.
وی با اعلام این مطلب که چهار درصد از کل جامعه کشور درگیر معضل اعتیاد هستند افزود: تا پایان سال 95 دو میلیون و 808 هزارنفر معتاد در کشور ثبت شده که این آمار تا پایان سال 94، یک میلیون و 325 هزار نفر بوده است. به گفتهی معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در شهرستان کاشان بین هفت تا 10هزار نفر متعاد و یا افراد درگیر سؤمصرف مواد مخدر هستند که نسبت به سرانه مصرف کشوری آمار پایینی است.
دکتر محمد حاج جعفری اعتیاد را مشکل و معضلی پیچیده و هزارتو که ترک مطلق در آن به سختی امکان پذیر است دانست و یادآور شد: تریاک و مشتقات آن، حشیش و ترکیبات زیرمجموعه آن نظیر علف، ماری جوانا و گل و ماده هرویین و کراک و شیشه عمده ترین مواد مخدر مورد مصرف معتادان است.
وی با بیان این که یکی از راهکارهای کنترل معتادان، قطع مصرف مواد و سپس دارودرمانی و تجویز داروهای نگهدارنده و کنترل کننده" متادون تراپی " برای آنهاست افزود: عناصری مانند متادون که به نسبت مواد مخدر کم اثرتر و با تجویز پزشک و قیمت مناسب در دسترس معتادان قرار می گیرد می تواند به جای ترک مطلق تریاک و شیشه که کار سخت و طاقت فرساییست عمل کند.
معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان ادامه داد: طبق گزارشات وزارت بهداشت در 95 درصد کمپ های ترک اعتیاد امکان برگشت پذیری بیمار معتاد به دوران قبل از ابتلا به این معضل اجتماعی ضعیف است اما در بحث کنترل و نگهداری بیمار معتاد با تجویز داروهای جایگزین مواد مخدر، احتمال سرایت هپاتیت و ایدز به فرد معتاد که از راه تزریق نیاز خود را تأمین می کند ضعیف می شود و از طرفی ماندگاری این داروها در بدن بیمار، تا 24 است اما موادی مثل هرویین تنها تا چهار ساعت قدرت ماندگاری دارد.
به گفتهی دکتر حاج جعفری از حدود 10 سال پیش در ایران و همچنین در کاشان مراکزی با نام mmt که بر اساس پروتکل سازمان بهداشت جهانی و سپس موافقت وزارت بهداشت با نام مراکز درمان سؤمصرف مواد مخدر نامگذاری شده اند هم اکنون تعداد این مراکز در کاشان و آران و بیدگل به 79 مورد رسیده است و در هر مرکز 100 بیمار می توانند مورد پذیرش و معاینه و رسیدگی قرار بگیرند.
وی با اعلام این که یک سرتیم که همان پزشک است و افرادی مثل روانشناس و پرستار و مددکار اجتماعی نیز در این مراکز فعال هستند افزود: در مجموع می توان گفت هم اکنون در این 79 مرکز بین هفت تا 9 هزار فرد معتاد تحت کنترل هستند و هر فرد بیمار بعد از مراجعه، در ماههای اول باید مراجعه هر روزه داشته و تحت کنترل باشند و در نوبتهای بعدی این روال می تواند به مراجعه های هفتگی تبدیل شود.