به گزارش پایگاه خبری پیک سیلک/ مسعود قرائتی: در هفته کتاب و کتابخوانی و در راس آن 24 آذرماه که به این عنوان نامگذاری گردیده است ریاست اداره ارشاد کاشان طی نشستی با خبرنگاران اقدامات و برنامههای هفته کتاب در سطح شهر را تشریح نمود. دکتر مصطفی جوادی ابتدا درباره جایگاه کاشان در کتاب و کتابخوانی گفت: چیزی که شهری را فرهنگی مینماید وجود مالفان ،نویسندگان و شاعران و مردمان کتابخوان است. ما نباید تنها نگاه باستانی و تاریخی به شهرمان داشته باشیم بلکه باید بدانیم آنچه کاشان را معروف کرده بعد فرهنگی شهرمان بوده است. این چیزی است که در آثار مکتوب و مردم آن میبینیم وقتی که اسم کاشان را می شنوند، حتما نام یک شاعر، نویسنده و محقق را به خاطر می آورند و به دنبال آن یک شهر فرهنگی در ذهن شان متبادر می گردد.این در اثر زحمات گذشتگان ما است و ما میراثدار گذشتگانی همچون فیض کاشانی هستیم که ۳۰۰ جلد کتاب نوشته است. وی با اشاره کوتاهی به تاریخ گفت: در اواسط دوره قاجاریه تعداد مولفین کاشان از همه شهرها بیشتر بوده است همه اینها نشان میدهد که کاشان از دیرباز با کتاب و کتابخوانی همراه بوده است. در حوزه نشریات هم به همین منوال بوده، زمانی که شهرستان ها فاقد نشریه بودند در کاشان نشریه محلی وجود داشته است. وی سپس گفت: ما با این پیشینه درباره کاشان صحبت میکنیم در طول سه سال که امسال سال چهارم است در همه محافل مربوط به کتاب نام شهر ما که می آید همه به نیکی از آن یاد می کنند. از همه اینها می توان نتیجه گرفت که کاشان استحقاق پایتخت کتاب کشور را دارد. در صورت تحقق این موضوع گردشگران فرهنگی بیشتر به این شهر خواهند آمد. دکتر جوادی بر این عقیده است که کتاب تنها یک کالای فرهنگی نیست بلکه میتواند کالای گردشگری و در نتیجه کالای درآمد و کارآفرینی هم باشد.
اقدامات چندین ساله ارشاد برای کتاب
مصطفی جوادی در تشریح اقدامات چندین ساله ارشاد کاشان برای کتاب و کتابخوانی گفت : رویکرد ما در اداره ارشاد استفاده حداکثری از بخش خصوصی در این حوزه است بدین ترتیب که ما در مراکز اقامتی سنتی، فرهنگسراها، پارک ها محلی برای کتاب و کتابخوانی داشته باشیم . افتتاح سرای نقالی در یکی از مکان های خصوصی یکی از این اقدامات است. در طول هفته انجمنهای ادبی، سعدی خوانی، شاهنامه خوانی، مثنوی خوانی و حافظ خوانی در جای جای این شهر برقرار است. به طور میانگین در هر هفته یک مورد رونمایی از کتاب داریم همایش ملک الشعرای بهار و کنگره بین المللی محتشم پیامدهای کتاب و کتابخوانی است . رئیس ارشاد کاشان عقیده دارد کتابخوانی را باید از پایه شروع کنیم و در این باره می گوید: در طول سال گذشته و امسال در مدارس شهر صبحگاه کتاب برگزار کرده ایم.
کتابخانه های شهر
مصطفی جوادی درباره کتاب و کتابخانه ها گفت: اگر ما بخواهیم فعالیتهای کتابی را تعریف کنیم کتابخانه هایی را که در سطح شهر بوده است به جز یکی دو مورد هیچ یک دولتی نبوده و همه خصوصی بوده اند یعنی مردم آن را دایر کرده اند کتابخانههای مدرسه آقا بزرگ، حسینیه 40 تن، گذر بابا ولی در سطح شهر و در سطح کلان کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی و آیت الله بروجردی از این نمونه اند. اما در کاشان به اینگونه کتابخانه ها کمتر توجه شده است وی اظهار امیدواری نمود که کتابخانهها باید از این حالت که فقط آرامگاه کتاب باشد بیرون آمده و به روز شود.
برنامه های هفته کتاب
رئیس اداره ارشاد کاشان فهرست برنامههای هفته کتاب را بدینگونه اعلام داشت:
- بازدید مدیران و مسئولین از کتابخانه ها و کتابفروشیها
- رونمایی از چند کتاب در مکان های مختلف
- نمایشگاه کتاب در کانون جوانه ها
- برگزاری نمایشگاه کتاب در برخی از مدارس شهرستان
- جشن امضای نویسندگان
- جشن معرفی بانوان مالف در خانه دوست
- یک طرحی که در هفته کتاب ابداع شده: ۱۰ دقیقه صحبت درباره کتاب است که قرار است در مساجد ما بین دو نماز اجرا شود که اولین آن در مسجد قائم بود.
- و آخرین آن تقدیر از یاوران کتاب است که اجرا خواهد شد
سرانه مطالعه کتاب در کاشان بالاتر از میانگین کشوری رسیده
رئیس ارشاد کاشان با اشاره به شرکت کاشان در بوشهر که پایتخت امسال کتاب است، اظهار امیدواری نمود که در آینده کاشان پایتخت کتاب باشد. در این مورد اعلام داشت با توجه به پیشرفت هایی که در تعداد و کیفیت کتابفروشیها صورت پذیرفته و میزان خرید و فروش کتاب سرانه مطالعه مردم کاشان نسبت به سالهای قبل بالاتر رفته به طوری که میتوان گفت سرانه مدت مطالعه این شهر از میزان میانگین کشوری که پنج دقیقه است ده درصد بیشتر شده که البته باز هم در مقایسه با دیگر کشورها پایین است .
توزیع 50 هزار جلد کتاب رایگان
یکی از اقدامات ما در دو سال گذشته توزیع پنج هزار جلد کتاب در بین مردم به صورت رایگان بوده. پیوست این کار برگزاری نمایشگاه کتاب بود از دیگر اقدامات ورود هیات مذهبی به مبحث کتاب و کتابخانی به شکل نذر کتاب، دیوار کتاب ،رونمایی کتاب و نمایشگاه کتاب داشتیم. ده هیئت مذهبی ما در این طرح ها شرکت کردند. جوادی در این زمینه اظهار امیدواری نمود که در آینده در کنار ظرف غذای جسم غذای روح را هم در هیئات مذهبی تقسیم کنیم. رئیس ارشاد کاشان اما نمایشگاه فروش کتاب با ۷۰ درصد تخفیف را که اخیراً توسط عده ای در شهر صورت پذیرفته عملی مذموم دانست و گفت: این کار از یک سو زیان کتابفروشی ها را در پی دارد و از سوی دیگر به این شائبه دامن می زند که کتاب کالای بی ارزشی است که نباید برایش پولی پرداخته شود.