پایگاه خبری پیک سیلک : مسعود دهقانی / ناحیه سیلک یکی از قدیمی ترین مراکز سکنای بشر ما قبل تاریخ در ایران شناخته شده است.
تا سال 1311شمسی هیچگونه اطلاع صحیحی از سوابق تاریخی و روزگار گذشته آن در دست نبود و برای نخستین بار در شهریور 1320 ویرانه های سیلک در فهرست آثار باستانی به ثبت رسیده است
در سال 1311شمسی یک هیات علمی فرانسوی به سرپرستی دکتر گریشمن از طرف موزه لوور فرانسه در این تپه ها به عملیات اکتشافی پرداختند و پس از کندن کانال ها،نمونه ها و اشیای نفیس و نوید بخشی بدست آوردن که موجب شد تا 1316شمسی کاوش های اساسی آنها ادامه یابد.
آثار بدست امده در محوطه باستانی سیلک از کهن ترین دوران استقرار در فلات مرکزی ایران خبر میدهد
کاشان به استناد کاوش های انجام شده در سیلک کهن ترین شهر جهان است که زندگی در آن از هفت هزار و پانصد سال پیش تا به کنون بی وقفه ادامه دارد.
به گفته مدیر سابق میراث فرهنگی کاشان قدیمی ترین مرجعی که تنها اشاره ای کوتاه به سیلک کرده،مهندس امینیان میگوید سیلک به عنوان یکی از قلعه های قدیمی به نام سی ارگ بوده و چون رنگ خاکش نسبت به خاک اطراف سفید تر بوده موسوم به سپید ارگ شده که به مرور زمان به سیلک تغییر زمان داده شده.
دکتر صادق ملک شهمیرزادی که سرپرستی گروه باستان شناسی را به عهده داشت می گوید زمانی که برای حفاری رفته بودیم نفس در سینه ها حبس شده بود خاک ها را آرام آرام کنار ميزدند همه مراقب بودند تا به چیزی آسیب نرسد هر لایه ای از خاک به کنار میرفت گویی بخشی از حافظه تاریخی یک قوم آشکار میشود هوا سرد بود سوز سرما به استخوان ها نفوذ میکرد اما عشق به کشف رازهای سر مهر روزهای کهن ما را به ادامه کار دلگرم میکرد کلنگ به جایی سفت برخورد میکند شاید ردی از یک دیوار باشد یا گوشه ای از یک معبد،دیوار یک خانه یا... ناگهان برق شوق در چشمها می درخشد انگار سرنخی پیدا شده است یکبار دیگر صفحه اول شناسنامه را که پیش میرویم گذشته ام را مرور میکنم نام سیلک، نام قدیم،سی ارگ،شماره شناسنامه سی و هشت محل صدور کاشان،تاریخ تولد هزاره ششم از میلاد،آری ما در محوطه باستانی سیلک بودیم در دل شهر کاشان جایی که گفته می شود کهن ترین شهر جهان است چرا که به استناد کاوش های باستان شناسی زندگی در آن نزدیک به هفت هزار و پانصد سال است اعضای گروه باستان شناسی با کندوکاو در لایه های تپه باستانی می خاهند به ناگفته های پیشینیان دست یابند گویی هربار که کلنگشان به زمین میخورد و لایه ای دیگر از خاک کنار می رود متن دفترچه خاطرات سیلک آشکار تر میشود در این هنگام به سرپرت طرح کاوش مجدد گفتم این روزها سیلک خاطراتش را مرور میکند لبخندی زد و گفت:امیدوارم روزی به این دفترچه خاطرات دست یابیم و از اسرار نهفته درآن آگاه شویم.
سرپرست هيات باستان شناسی میگفت این هیات علاوه بر کشف زیگورات، موفق شده است در فاصله بین دو تپه شمالی و جنوبی و در عمق شش و نیم متری بستر رودخانه ای که در حدود شش هزارو پانصد سال پیش از میان دو تپه عبور میکرده و آب مورد نیاز ساکنان محوطه باستانی سیلک را تامین میکرده شناسایی کند. مسعود دهقانی
شعر کاشان نگین جهان
شهر کاشان زادگاه شعر و شور
شهر ایمان و ادب،شهر شعور
شهر سهراب سپهری بزرگ
شاعری آزاده، نقاشی سترگ
گر نبودی عشق او یک عشق ناب
از کجا آمد صدای پای آب
شهر مردانی چو گل بی ادعا
شاعری چون محتشم داریم ما
این که شعرش شهره آفاق شد
روشنی بخش همه اوراق شد
تا هنر چشم هنرمندی گشود
چون کماالملک نقاشی نبود
خیره شد چشم جهان از کار او
بی گمان دست خدا شد یار او
زادگاه رادمردانی سلیم
چون غياث الدین جمشید حکیم
استاد کامل علم نجوم
واقف دانای اسرار علوم
مدفن مردان مرد است این زمین
همچو فیض آموزگار علم دین
یا که شاه عباس سلطان جهان
شاه غازی خسرو گیتی ستان
باغ فینش بوستانی بی نظیر
ریخت در حمام آن خون امیر
شهر زیبایی،شکوفایی، هنر
شهر موسیقی،صبا،ایرج، قمر
شهر فرش و شهر گل،شهر گلاب
شهر کاشی های روشن همچو آب
خلق می گویند پیدا و نهان
شهر کاشان چون نگینی در جهان
شعر محمد جهان ارایی از کتاب کاشان نگین جهان