به گزارش پایگاه خبری یپک سیلک / در راستای اهمیت بیماری های بومی ایران از جمله بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و تب مالت 13 تیرماه روز ملی مبارز با بیماری های منتقله بین حیوان و انسان نامگذاری شده است.
بیماری تب مالت ازجمله بیماری های مهم قابل انتقال بین حیوان و انسان می باشد که خسارات اقتصادی از طریق سقط جنین، نازایی، عدم باروری، کاهش شیر و ... در برخی موارد سبب مرگ حیوان و عوارض جانبی نیز می گردد.
انسان نیز از طریق تماس مستقیم با دام و فرآورده های دامی خوردن فرآورده های لبنی آلوده به این بیماری مبتلا می شود.
این بیماری در دام غیر قابل درمان بوده و درمان آن در انسان بسیار طولانی و پر هزینه است که بیشترین موارد آلودگی از طریق مصرف پنیر تازه بومی (محلی) بوده است.
توصیه ها:
1- جدی گرفتن آموزش ها از سوی مردم در خصوص عدم مصرف پنیر تازه بومی
2- جوشاندن شیر در صورتی که امکان پاستوریزه نمودن آن فراهم نباشد
3- خودداری از مصرف شیرینی حاوی خامه غیر پاستوریزه
4- عدم مصرف بستنی غیرپاستوریزه (بستنی سنتی )
5- واکسیناسیون دام ها تحت نظارت اداره دامپزشکی
6- رعایت اصول بهداشت حفاظت فردی توسط دامداران، قصابان، سلاخان و ..
*بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو :
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بیماری ویروسی و با علائم تب ناگهانی، سردرد شدید و درد عضلانی همراه باخونریزی بروز می کند.
از آنجائیکه اولین موارد شناخته شده این بیماری در شبه جزیره کریمه در روسیه و به دنبال آن در کشور کنگوی آفریقا اتفاق افتاده است، این بیماری به نام تب کریمه کنگو نامگذاری شده است .
شیوع بیماری تب کریمه کنگو، بیشتر در فصل گرم سال (اواسط بهار تا اواخر تابستان) همزمان با فصل فعالیت عامل بیماری یعنی کنه ها می باشد.
افرادی که بیشتر در معرض خطر این بیماری شامل دامداران و کشاورزان، کارگران کشتارگاه ها و قصابان، سلاخان دباغان، دامپزشکان، کارکنان و پرستاران، پزشکان مراکز و بیمارستانها ... هستند.
انتقال از طریق نیش کنه، دستکاری و له کردن کنه با دست، تماس با دامهای آلوده (تماس با خون و ترشحات لاشه دام بیمار در زمان ذبح)، تماس با ترشحات، خون، و نمونه بافتی افراد مبتلا راه های انتقال این بیماری است.
علایم تب کریمه کنگو و ظهور عوارض بیماری، باتوجه به راه انتقال آن متفاوت است. علایم این بیماری در فاصله زمانی 1تا 3روز بعد از انتقال از طریق گزش کنه و 5تا 7 روز بعد از انتقال از طریق خون و ترشحات آلوده حیوان نمایان می گردد.
دوره نهفتگی این بیماری حداکثر تا دو هفته می باشد.
* علایم تب کنگو قبل از خونریزی:
سر درد شدید، تب و لرز، درد عضلانی به ویژه در پشت و پاها، احساس گیجی، درد و سفت شدن گردن، درد در ناحیه چشم ها و حساسیت به نور، حالت تهوع و استفراغ، اسهال و درد شکم، بی اشتهایی.
*علایم تب کنگو بعد از خونریزی:
بعد از روز سوم تا پنجم بیماری آغاز می گردد، این مرحله بین 3تا 10روز (متوسط 4روز) طول می کشد. این علایم شامل خونریزی پوستی در اندام های بالای بدن مانند زیر بغل، زیر پستان ها در زنان، خونریزی از بینی و لثه و گوش ها، خونریزی رحم و خونریزی از مجاری ادرار
* راه های پیشگیری از ابتلاء به بیماری
1-گوشت تازه را (24ساعت) و جگر را (48ساعت) در یخچال نگهداری نمایید.
2-در هنگام قطعه قطعه کردن گوشت از دستکش استفاده کنید.
3-پس از قطعه قطعه کردن گوشت دست های خود را با آب و صابون شستشو دهید.
4- وسایل استفاده شده را با وایتکس ضدعفونی کنید.
5- هرگز گوشت و جگر نیم پز یا خام استفاده نکنید.
6- هیچ وقت خود را در معرض گزش کنه قرار ندهید.
8- کارکنان کشتارگاه ها وسلاخان درموقع ذبح دام حفاظت فردی را رعایت نمایند.
9- کارکنان بهداشتی درمانی در موقع مراقبت از بیماران حفاظت فردی را رعایت کنند.