از اواخر دهه 60 تا سال 79 که در چهل جریب و برابر استقلال تهران در یک بازی دوستانه کفش ها را آویخت، سالیان متمادی ای را در فوتبال کاشان توپ زد.از فوتبالیست های شناخته شده دهه 70 فوتبال کاشان، چند سالی می شود که به جرگه مربیان پیوسته و آخرین تجربه اش نشستن روی نبمکت جوانان استقلال سیلک کاشان در لیگ یک کشور است.
مجید رهبرنژاد در مرز میان یک مربی جوان و با تجربه در گفت وگویی صریح پیرامون وضعیت فوتبال کاشان و سایر مسائل جاری آن به پرسش های «مردم سیلک» پاسخ داد.
کمی از سابقه فوتبالی تان-بازی و مربی گری- بگویید؛
فقط در همین حد که افتخارم این است در دوران بازی نزد مربیان بزرگی چون آقایان احمد بحق، جلوداریان، برادران سیاح (دکتر امیر و علی اقا) حاج حبیب خادم الحسینی، حاج محمد مشرقی، ابوالفضل خان دیگبری و آقای جهانی شاگردی کرده ام و افتخارم دیگرم این است که در دوران مربی گری همواره علاوه بر شاگردی در تمام تیم ها یا مقام کسب کرده ام یا باعث تغییر شده ام.
افتخارم دیگرم این است که تمام شاگردانم (دهه هفتاد به بعد) در تمام مراحل زندگی و ورزشی خود جزو بهترین ها هستند. ده سال نیز حضور در لیگ های کشور و شاگردی آقایان مومنی، سیانکی، میرزائیان، رازقیان و صالح و همچنین صعود تیم جوانان به رقابتهای کشور تجربه های گرانبهایی است که می توانم به فوتبال و جوانان این شهرستان تقدیم کنم.
به نظر می رسد زمین چهل جریب در مقایسه با آخرین بازی شما در این زمین تغییر زیادی نکرده! این طور نیست؟
شما به این استادیوم توجه نکنید. تقصیر از متولیانش نیست. ما مطالبه گر نیستیم. بروید ورزشگاه رفاه کارگران را ببینید. مخروبه ای بیش نیست. آیا لیاقت شهری با این صنعت و این قشر کارگر این است؟ بروید زمین چمن دانشگاه علوم پزشکی کاشان را ببینید. حیف زحماتی که دکتر سیاح کشید و هزینه ای که از پول بیت المال آن جا هزینه شد. در جایی که مهد علم وتکنولوژی و نوآوری است. نه خودشان ترمیم و مورد استفاده قرار می دهند و نه دلشان می آید بدهند به بخش خصوصی! بروید ورزشگاه امیرکبیر را ببینید. خدا رحمت کند اموات حاج حمید رنجبر را که اگر ایشان نبود همین چمن هم وجود نداشت.
به خدا در حق مردم و ورزشکاران این شهر ظلم می شود. اگر این مجموعه ها در اصفهان یا تهران بود از متر متر آن مردم و ورزشکاران استفاده می کردند.
چرا دیگر از فعالیت تیمهای پرسابقه فوتبال کاشان خبری نیست؟
سوال جالبی است. خوب است بدانید از طریق اداره تربیت بدنی آران و بیدگل و استان، بیشتر تیم های آران و بیدگل به صورت هکتاری زمین با ثبت سند در اختیار دارند اما ما چی؟! الان باید پرسید آیا اصلأ دیگر تیمی در کاشان مانده که برای شان دغدغه زمین داشته باشیم؟!
چه مدت از حضور فتی تان در جوانان استقلال سیلک می گذرد؟ شما برای هدایت فنی استقلال سیلک حقوقی هم دریافت می کنید؟ بازیکن ها چطور؟
من از خود گذشتهی فوتبال کاشانم. یعنی ایثارگر. از خودگذشته یعنی کسی که از مادیات بگذرد و برود سراغ معنویات. از خودش بگذرد تا دیگران به آسایش برسند. من از کباب فوتبال نخوردم ولی ثوابش را برده ام و این برای من کافی است. حاضرم همین الان به جز زن و فرزند تمام زندگی خودم را با زندگی ضعیف ترین مربی کاشان که شما می شناسید عوض کنم.
چندین سال است که با هدف نشان دادن فوتبال کاشان و جوانان شایسته آن و نزدیک شدن به چرخه فوتبال کشور و آموزش جوانان و نوجوانان شهرستان با بازی در سطح کشور به صورت مستقیم و نه با حضور در لیگ استان به این مسابقات قدم گذاشته ایم و به لطف خدا و کمک مردم و خیرین و همت و استعداد بچه ها و مربیان کاشان همواره جزء مدعیان بوده ایم. به جز امسال که شرایط کرونا اذیتمان کرد این تیم هم اکنون به همراه تیم نونهالان که در لیگ برتر و به همت آقایان اشرف، حجازی و مربی فهیم آن جناب آقای دهقان اداره می شود، برند فوتبال کاشان هستند.
با توجه به این که جوانان استقلال سیلک، به نوعی آینده فوتبال کاشان است، حمایت اداره ورزش و فرمانداری و نماینده و .. از این تیم در چه حالتی است؟ آیا اصلا وجود دارد؟
ببینید؛ به طور دقیق حلقه گمشده مدیریت ورزش و فوتبال ما همین جاست. جایی که برخی مسئولین به علت عدم کفایت و درایت و تنبلی دنبال پاک کردن صورت مسئله هستند. بسیاری از این مسئولین و رؤسا در این چند سال به جای کمک به ما، اندرزشان این بود که: مگه بیکاری؟! ول کن برو!!
نگاه مرکز استان به فوتبال کاشان چگونه است؟
فوتبال کاشان یا باید از اصفهان جدا شود یا اصفهان با امتیازات ویژه، حساب جداگانه ای برای کاشان بازگشایی کند. شما در این سی چهل سال یک منفعت و پوئن که اصفهان به فوتبال کاشان رسانده برای بنده عنوان کنید.
شما سپاهان و ذوب آهن را از اصفهان جدا کنید ببینید چه می شود. تمام تیم های ما در تمام رده های سنی از آنها قوی ترند. الان یک تیم لیگ برتر نونهالانِ کشور داریم و یک تیم لیگِ یکِ جوانان. سالهای قبل هم لیگ دو بزرگسالان و لیگ سه بزرگسالان.
نکته دیگر این که به طور مثال تاکنون حدود پنجاه میلیون جریمه به فدراسیون فوتبال داده ایم به علت نداشتن کرسی در فدراسیون و هیئت فوتبال استان! دریغ از یک سوال چه برسد به حمایت. یک سال در تیم گیتی پسند و در مسابقات کشوری روی یک بازیکن این تیم اعتراض زدیم، خود خانواده بازیکن قبول کردند! و از ما خواستند دست از اعتراض برداریم ولی هیئت فوتبال استان به نفع ما رأی صادر نکرد!
بر فرض قهرمانی استقلال سیلک در لیگ برتر جوانان کشور، در نبود تیم امید و بزرگسال باشگاهی در کاشان آینده این جوانها از جهت بازی در تیم شهرشان نامعلوم نیست؟ منظور این که اگر کاشان در لیگ آزادگان کشور دارای تیم باشد، آینده این جوانها دارای خروجی نمی شود؟
بله، باید در چرخه فوتبال کشور و به طور مداوم و پیوسته در تمام رده های سنی تیم داشته باشیم وگرنه هیچ گاه کامل نمی شویم. اکنون باید با حفظ دو تیم موجود نونهالان و جوانان کشوری، تیم نوجوانان و امید و بزرگسالان نیز داشته باشیم. حضور در لیگ کشور یعنی ویترینی برای نمایش استعدادهای شهر. یعنی شناساندن تمدن کاشان و سیلک به ایران. یعنی فرار از بزهکاری نوجوانان وجوانان که در نهایت به سلامت شهر می انجامد. یعنی ایجاد اشتغال. یعنی تبادل فرهنگ. یعنی شکوفایی اقتصاد.
چرا در کاشان، با آن همه صنایع و اقتصاد نیمه پویا، یک باشگاهِ دارای ثبات و تشکیلات شکل نمی گیرد؟ مشکل کجاست؟ مسئولان منفعل شهر و مدیریت ضعیف بر فوتبال کاشان یا نبود برنامه و هدف؟ چرا در این شهر تیمداری ها، مقطعی است؟
وظیفه هیچ شخص سرمایهدار یا کارخانهدار یا ارگانی نیست که بخواهد کمک یا خرج ورزش کند. باید زمینه های برد- برد از طریق ادارات، نهادها، ارگان ها، فرمانداری، شهرداری و شورای شهر برای اسپانسر یا سرمایه گذار فراهم شود. متاسفانه در این چند سال هر تیمی تشکیل شده بعد از یک سال فعالیت در سطح کشور کلا منحل شده و تنها این تیم جوانان استقلال سیلک بوده که با درایت جناب باغبان تاکنون دوام آورده است.
با تداوم این تیم و همچنین روشنفکری و به روز بودن مهندس رضوی در زمان تصدی شهرداری کاشان و خرید امتیاز تیم لیگ دسته دو کشوری، می رفت تا درهای فوتبال کاشان به روی تیم ها و مربیان و ایجنت های فوتبال باز شود که عده ای منفعت طلبِ جاهل و مدیرِ نالایق این فرصت را نابود کردند که البته به زودی و قبل از شروع انتخابات، در شورای شهر به آن خواهیم پرداخت.
علت رکود فوتبال کاشان از دیدگاه شما چیست؟
فوتبال کاشان نیاز به یک انقلاب فکری دارد. باید دیدگاه ها تغیر کند. ۴۰ سال و ۵ رئیس؟! شاید بر عکس تمام ایران و دنیا این ثبات مدیریت باعث این خواب خرگوشی شده. شاید اگر مدیریت سال به سال تغیر می کرد و هر کس لااقل برای اثبات خود یک قدم بر می داشت الان خیلی جلوتر از این بودیم. آقای خیمهکبود یک پورشه سوار عالی اما متاسفانه در حال رانندگی با پیکان است، یعنی وی با توجه به این که ناظر ارشد فدراسیون است از فوتبال روز و مدیریت روز فوتبال آگاهند اما یا نمی خواهد یا نمی گذارند یا با توجه به مشغله زیاد و مدیریت پروازی اش، آن طور که باید روی فوتبال کاشان متمرکز نیست.
فوتبال کاشان نیاز به یک پدر دارد که هزینه کند (اسپانسر یا سرمایه گذار فوتبالی) و مادری که با پرورش بازیکن نیروی انسانی را بسازد و تحویل دهد (تیم ها و باشگاهها) پدر (حاج حمیدرنجبر، دکترعارضی و همچنین شرکت هایی مانند لنت پارس و سایپا و دیگر صنایع کاشان) مادر (کلیه تیم ها و باشگاهها و مدارس فوتبال).
با پولی که الان شرکت لنت پارس به فدراسیون بابت تبلیغات پرداخت می کند با مدیریت و چند جلسه مشترکِ کارشناسی، کاشان می تواند صاحب یک باشگاه صد درصد حرفه ای و تیم دسته اول بزرگسالان در کشور باشد.
نکته دیگر این که الان جایگاه دکتر سیاح، استاد طبیب زاده و دکتر حلاج باشی در ورزش و فوتبال شهر ما کجاست؟
گفته می شود از قدیم در کاشان، والیبال و دوومیدانی دو ورزش مطرح با معرفی چهره های ملی بوده.آیا معتقدید فوتبال کاشان هم که از سطح لیگ دسته دو آزادگان 76 -لیگ یک فعلی- فراتر نرفت، چنین جایگاهی در کاشان دارد؟
هم اکنون پرچم فوتبالیست های شهر ما در سطح کشور بالاست، نه فقط در خود فوتبال کاشان و این می تواند آینده روشنی را برای فوتبال و فوتبالیست های کاشان ترسیم کند. کاظمیان، حاج صفی و الان فلاحیان، نسایی، کاظمی، اشرفی، طهماسبی، اسماعیلی و فرزانه در سطح کشور.
آیا اصولا کاشان یک شهر ورزشی هست یا نه؟
بهترین مردم دنیا به وقتش در کاشان هستند. دیندار و متدین و خیّر. با اصالت و متمدن و بافرهنگ و همیشه و به موقع حامی و از طرفی هم بی تفاوت ترین هستند! بی تفاوت به ورزش، بی تفاوت به امور بهداشتی و پزشکی شهر، بی تفاوت به امر شهرداری و زیباسازی شهری.
شما اگر یک عکس در سطح شهر و مغازه ها و اماکن و سالن ها و هیئت های ورزشی از قهرمانان ملی یا اسطوره های ورزش کاشان دیدید من را خبرکنید تا به شما جایزه بدهم. در مقابل سری به شهرهای دیگر کشور بزنید. همین اصفهان در بیشتر مغازه ها عکس سپاهان و ذوب آهن به وفور رویت می شود.
اگر در دفتر هیئت فوتبال کاشان عکسی از کاظمیان، حاج صفی یا دیگر اسطوره ها و تیم های افتخارآفرین حاضر در کشور پیدا کردید جایزه بگیرید. یکی آنجا هست که با قدرت مچ گیری ای که دارد همه را پاره می کند!
آیا اینکه سطح فوتبال کاشان از وضعیت فعلی فراتر رود، انتظار بالایی است؟ یعنی به نظر شما فوتبال کاشان در بهترین حالت می تواند در لیگ دسته دو کشور حضور داشته باشد؟
معتقدم کاشان لیاقت حضور در لیگ دسته اول فوتبال بزرگسالان کشور را با توجه به این سرمایه و فوتبالیست های مستعد دارد.
برای پرورش این همه استعداد فوتبالی در کاشان چه باید کرد؟
معتقدم همان طور که خانه ای برای سالمندان ساخته و هزینه شده، خانه ای هم برای پرورش و ساختن بچه های با استعداد این شهر بسازند. یک آکادمی که با توجه به استعدادهای این شهر، ضمن سالم سازی جسم و روح نوجوانان روی توان فنی آنان هم سرمایه گذاری شود.
البته باید برای خانواده ها هم جا بیفتد که به ورزش و فعالیت فرزندانشان به چشم سرمایه گذاری نگاه کنند، شبیه رفتن به دانشگاه یا کلاس موسیقی یا کلاس زبان یا یک شغل فنی.
خارج از متن:
لیگ دو انفجار فوتبال کاشان بود که حیف شد. تیم لیگ دویی کاشان برای ندادن فقط ده میلیون پاداش به لیگ یک نرفت چون ده میلیون به یک میلیارد ترجیح داده شد! بازیکنان برای 35 میلیون آمده بودند اما با 80 میلیون رفتند! تنها کسانی که حق و حقوق کامل نگرفتند و جریمه هم شدند بنده و دکتر صمدزاده بودیم (بامدرک). تیم به شخصی در تهران توسط آقای شاه بالایی معامله شده بود که بنده به اتفاق آقای باغبان اشرف و نادری با حضور در دفتر جناب حیدریان از این اقدام جلوگیری کردیم.
پنجره نقل و انتقالات به علت عدم اطلاعات کافی از فوتبال توسط مدیرعامل وقت- آقای شاه بالایی- تا روز آخر بسته بود. اگر آن تیم را نگه نداشته بودیم الأن هیچ بازیکنی از کاشان در سطح کشور فعالیت نمی کرد.
تا زمانی که مستقل نشویم و در فدراسیون فوتبال کرسی نداشته باشیم نمی توانیم از حق و حقوق خود دفاع کنیم. اسناد حقوق و مزایای دریافتی بنده از شهرداری در لیگ دو و استقلال موجود است که به علت خجالت آوربودن مبالغ، قابل انتشار نیست ولی هر کس علاقه داشت و باور نداشت برای وی قابل ارائه است. معتقد به حضور مربی و بازیکن باکیفیت در تیم های کشوری کاشان هستم. لازمه مربی گری، داشتن مدیریت و دانش روز و قدرت انتقال آن است.