مهدی وطن خواه برزکی / این روزها گرانی مرغ و گوشت، امنیت غذای مردم را تهدید می کند. مردمی که مجبورهستند، در شرایط اقتصاد کرونایی با شاخص فلاکت 45 درصدی، تورم و بیکاری را تحمل کنند، و از سوی دیگر با گرانی دست و پنجه نرم کنند. و دلیل آن را در اهمال کاری و بلاتکلیفی مسئولین بدانند. اختصاص یافتن 500 میلیون دلار برای واردات گوشی همراه توسط دولت و از سوی دیگر چانه زنی مرغداران برای گرفتن ارز 4200تومانی نشان از سردرگمی دولت در شناخت اولویت ها می باشد. گوشت مرغ که تا چندی پیش با قیمتی کمتر از 10هزار تومان برای هر کیلو گرم به فروش می رسید در اوایل تیرماه قیمت20هزار تومان را تجربه کرد و در نهایت با نرخ گذاری دولت به قیمت 16هزار تومان رسید. قیمت دستوری که مردم و مرغداران هر دوگلایه دارند. گرچه گرانی مرغ تنها مختص به امروز و دیروز نیست و سالهاست با شروع تابستان و زمستان سبد غذای خانواده های ایرانی را تهدید می کند. واردات مرغ منجمد از خارج، دم دستی ترین راهکار دولت برای حل مشکل بوده است. علت گرانی مرغ را برخی به دلیل شیوع کرونا و برخی تصمیمات اشتباه دولت قبل از شیوع کرونا در تامین نهاده های دامی می دانند.
در این گزارش برآن شدیم پای صحبت مسئولین ومرغداران بنشینیم و از زاویه ای دقیق ترگرانی مرغ را بررسی کنیم. ضمن اشاره به این نکته که متاسفانه رئیس اداره بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی کاشان حواله دادن به رسانه ای دیگر را ترجیح داد و از پاسخگویی امتناع کرد.
دکتر جواد ساداتی نژاد نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل در گفتگو با هفته نامه مردم سیلک گفت: برهم خوردن نظم بازار در عرضه و تقاضا به دلیل شیوع ویروس کرونا و همچنین عدم تامین نهاده های دامی مورد نیاز مرغداران دلیل افزایش قیمت مرغ می باشد.
وی افزود: در حال حاضرحجم بیشتر نهاده های مورد نیاز مرغداران از طریق واردات تامین می شود و به دلیل ناهماهنگی وزارتخانه های کشاورزی و صمت در تشخیص شرایط بازار و تامین به موقع نهاده های دامی، مرغداران را با مشکل کمبود نهاده، روبرو ساخته است.
ساداتی نژاد ضمن اشاره به این نکته که امنیت غذای مردم از امنیت ملی مهم تراست و دولت نباید در این زمینه بی توجه باشدگفت: مسئولین باید معیشت مردم را در اولویت کاری خود قرار دهند و وزارت کشاورزی، وزارت صمت و بانک مرکزی پاسخگوی عملکرد خود باشند.
وی اظهار داشت: باید جایگاه و اختیارات بازرگانی به جهاد کشاورزی بازگردانده شود و همچنین با اختصاص یارانه به مصرف کننده یعنی آخرین حلقه تولید به جای اختصاص ارز 4200تومانی برای واردات نهاد های دامی جلو بازار سیاه گرفته شود.
ساداتی نژاد در پایان گفت: بخش اعظم خوراک دامی کشور از قبیل سبوس و ذرت از طریق واردات تامین می شود و تولید داخل از لحاظ کیفی و کمی جوابگوی نیاز مرغداران نیست و در این زمینه نیز با شرکت های دانش بنیان جهت تولید نهاده های دامی گفتگو های صورت گرفته است.
علیرضا جمشیدی، مدیرعامل تعاونی مرغ گوشتی کاشان با اشاره به کمبود و افزایش قیمت نهاده های دامی گفت: متاسفانه چند ماهی است به دلیل تحریم و شیوع کرونا، نهاده های دامی مورد نیاز مرغداران به اندازه کافی تامین نشد و تعطیلی تالارها و رستوران ها مزید بر علت شد و تقاضا برای خرید گوشت مرغ کاهش یافت در نهایت باکاهش قیمت گوشت مرغ در بازار نسبت به قیمت تولیدشده، پرورش مرغ گوشتی صرفه اقتصادی نداشته و مرغداران ترجیح دادن برخی از فارم های خود را از چرخه تولید خارج کنند.
وی اختصاص نیافتن ارز مورد نیاز برای تامین نهاده های دامی را یکی دیگر از عوامل گرانی مرغ دانست و اظهار داشت: متاسفانه تولیدکنندگان برای تامین خوراک مرغداری ها با کمبود ارز مواجه بوده چرا که ارز4200تومانی تخصیص یافته به این بخش تنها 40درصد از مبلغ نهاده های وارداتی را پوشش می دهد که خود باعث افزایش قیمت برخی نهاده ها از 2500تومان به 7000تومان شده است.
جمشیدی در پایان گفت: قیمت گذاری جدید مرغ از سوی دولت جنبه دستوری دارد و با قیمت واقعی تولید همخوانی ندارد. در نهایت این ضرر و زیان مرغدارن باعث تعطیلی مرغداری ها خواهد شد. مدیر عامل تعاونی مرغ تخم گذار عامل افزایش قیمت تخم مرغ را سهل انگاری وزارتخانه های صمت و کشاورزی در واردات و تامین نهاده های دامی می داند.
مهران دباغ، مدیر عامل تعاونی مرغ تخم گذار با بیان اینکه چرا جهاد کشاورزی پیش بینی لازم را نداشته و از طریق شرکت پشتیبانی امور دام، نهاده مورد نیاز مرغداران را وارد نکرده است گفت: بی اطلاعی و عدم پاسخگویی مسئولان جهاد کشاورزی و وزارت صمت در زمینه تامین نهاده های دامی و کنترل قیمت خوراک مرغ، مشکلی است که مدت هاست مرغدارن با آن دست و پنجه نرم می کنند. این مقام صنفی همچون دیگر همکاران خود نرخ های دستوری را راه حل مناسب برای کاهش قیمت ندانسته و معتقد است: حذف کامل ارز 4200 تومانی از بخش واردات نهاده و انتقال آن به آخر چرخه تولید مناسب شرایط کنونی نیست چرا که در حال حاضر زیرساخت مناسبی برای این روش پرداخت یارانه وجود ندارد. مهران دباغ با اشاره به وجود بازار سیاه در توزیع نهاده گفت: بهترین راهکار برای توزیع عادلانه نهاده های دامی به روز رسانی اطلاعات مرغداران در سامانه های بازارگاه و سماصط می باشد، تا دولت بر اساس این اطلاعات بتواند نظارت دقیق تری بر توزیع نهاده های دامی و تولیدات مرغداران داشته باشد.
رسانه های اجتماعی
به اشتراک گذاری مقاله
توسط: مهدی وطن خواه برزکی
1399/05/07