در اولين روز هفته جاري، حميدرضا مومنيان فرماندار سابق كاشان جاي خود را علي اكبر مرتضايي قهرودي داد. مهرعليزاده استاندار اصفهان طي حكمي مرتضايي را به عنوان سرپرست فرمانداري ويژه كاشان منصوب كرد. در خصوص اين جابجايي البته قابل پيش بيني اما بي خبر و بدون مقدمه، تفاسير و تحليل هاي متفاوتی وجود دارد. اين يادداشت در صدد است برخي زواياي اين رخداد سیاسی را تبيين نمايد:
1- چند روز مانده به انتخابات رياست جمهوري دوازدهم و در در اوج رقابت هاي انتخاباتي، ساداتي نژاد نماينده مردم كاشان و آران و بيدگل در مجلس طي يك پيام ويدويي وعده بدرقه حسن روحاني را به عنوان رييس جمهور اعلام كرد. با انتشار اين پيام ويديوئي موجي از مخالفت ها با اين اقدام آقاي نماينده براه افتاد. پس از پيروزي روحاني، مومنيان در جشن پيروزي رئيس جمهور منتخب، پاسخ ساداتي نژاد را با اين جمله داد كه " امروز كوته انديشاني را بدرقه مي كنيم كه روز جمعه مي خواستند روحاني را بدرقه كنند» بدون شك اين پاسخ كوتاه و محكم در اوج هيجان و شادي طرفداران دولت در كاشان پيروزي بزرگي براي مخالفان ساداتي نژاد به حساب مي آمد.
دوگانه مومنيان- ساداتي نژاد از آن روز به بعد وارد فاز جدي و علني خود شده بود تا اينكه در شديدترين اين رويارويي، اختلافات اين دو در جريان انتصاب رييس آموزش و پرورش بروز پيدا كرد. مومنيان در يك اقدام كه اکنون ميتوان از آن انتحاري ياد كرد ضمن تذكر به مدير كل آموزش و پروش استان و يادآوري مسئوليت مديركل در خصوص بروز هرگونه كوتاهي و قصور در انجام امور مربوط به اين اداره در آغاز سال تحصيلي، به مقني رييس جديد و مورد حمايت ساداتي نژاد دستور داد صندلی رياست اين اداره را ترك و خود را به كارگزيني اداره كل معرفي كند.
بنا به هر دليلي، اين اقدام فرماندار سابق نه تنها مورد توجه مديركل استان واقع نگرديد بلكه آنگونه که مومنيان انتظار داشت مورد حمايت استاندار و مقامات وزارتخانه نيز قرار نگرفت و رفت و آمد چند مقام ارشد اين وزارتخانه نیز تأثيري در اجابت خواسته و ميل مومنيان نداشت. این تلاش نافرجام فرماندار دستاویز خوبی برای مخالفین دولت فراهم کرد تا جاییکه وی را به بی کفایتی متهم ساختند و اقدامات او را موجد تنش در فضای شهر نامیدند.
باید دید با رفتن مومنیان از فرمانداری، آیا تقابل وی با ساداتی نژاد به پایان خواهد رسید یا خوش و بش او با مقنی در پایان مراسم تودیع مصلحتی بوده است. هر کدام از فرمانداران سابق شهر سرنوشت متفاوتی داشته اند. چند صباحي لازم است تا مشخص شود مومنيان که بعد از خدمت در این کسوت در كاشان حضور خواهد داشت حیات سیاسی خود را چگونه رقم می زند آیا او قيد عالم سياست را زده و به دانشگاه برمي گردد يا همچنان به فکر رقابت سیاسی با ساداتی نژاد خواهد بود حتی اگر لازم باشد در عرصه و میداني ديگر با او رقابت كند.!
2- عده ای در شهر بدشان نمی آید به طور ظریف و غیرمستقیم جابجایی فرماندار را به قدرت نمایی ساداتی نژاد ارتباط دهند و از همین حالا معادلات انتخابات آتی مجلس را تحت الشعاع نفوذ وی در منطقه ارزیابی کنند. باید دید وی که با اعتماد به نفسی کامل خبر از بدرقه روحانی داده بود و اکنون شاهد بدرقه نماینده عالی دولت روحانی در کاشان است، خواهد توانست بر رقبای انتخاباتی خود غلبه کند یا این بار درزی نيز در کوزه افتاده و خود بدرقه خواهد شد!؟
3- عدم حضور استاندار در مراسم معارفه سرپرست جدید فرمانداری، به نوبه خود مهم و معنادار است. از یکسو میتوان آن را به نارضایتی شدید از مومنیان تعبیر کرد از سوی دیگر عدم حضور او را در ادامه بی توجهی های او به كاشان ارزیابی کرد. این بي توجهی و عدم حضور استاندار در کاشان وقتی بیشتر اهمیت می یابد که امیدواری های زیادی بوجود آمده بود که بواسطه حضور استاندار غيربومي در اصفهان، دوران کم توجهی استان به بزرگترین شهر خود بسر آمده است. اما عدم حضور مهرعليزاده در کاشان شائبه اثرگذاری اصفهانی ها در نوع نگاه او به کاشان را تقویت نموده و به اصطلاح نسخه کاشان را نزد وی پیچیده اند به ویژه آنکه هنوز انتقادات بی محاباي معاون استاندار از کاشان در عدم جذب اعتبارات تخصیص یافته بابت تسهيلات اشتغالزايي را یادمان نرفته است.
4- طی دو دوره انتخاب فرماندار برای كاشان، نکته ای که مورد توجه و خواست نمایندگان كاشان در مجلس و نیروهای سیاسی شهر بوده، انتخاب فرماندار بومی برای این شهر بود. بر همین اساس صدراییه و مومنيان به عنوان مدیران بومی و کاشانی انتخاب شدند. فارغ از اینکه این دو مدیر بومی تا چه اندازه موفق بودند، به نظر می رسد تصمیم گيران امر مدل جدیدی را در انتخاب فرماندار بکار گرفته اند و آن انتخاب شخصی خارج از فضای مدیریتی کاشان اما دارای علایق و وابستگی های قومی برای تصدی این پست است. از اینرو این بار سراغ کسی رفته اند که اگر چه در تهران و در محله سنگلج زاده شده و متولد کاشان نیست اما پسوند قهرودی وی را میتوانند برای داشتن تعلق و تعصب نسبت به کاشان توجيه كنند و تجربه مدیریتی وی در استانداریهاي قم و سمنان را برای اداره فرمانداري کاشان مفید بدانند.
5- بلافاصله پس از تغییر ناگهانی فرماندار و در حالیکه مخالفین دولت این تغییر را ناشی از اقدامات تنش زا و اختلاف افکن مومنیان قلمداد نموده و این تغییر را شروع دوران آرامش در شهر می دانستند، یکی از فعالان حامی روحانی در فضای مجازی در اظهارنظری قابل توجه این تغییر را نه ناشی از فشار بر دولت بلکه نتیجه تدبیر دولت دانسته و به طور تلویحی تعیین مرتضایی به عنوان سرپرست را امری موقت تلقي كرده و از همه مهمتر گزینه نهایی فرماندار را نتیجه انتخاب شخص رئیس جمهور اعلام کرده است.! باظهارنظر این فعال سیاسی طرفدار دولت، اختلافات داخلی ائتلاف جریان اصلاحات و اعتدال گرا در کاشان را بيش از پيش برجسته ساخته و اين موضوع نشاندهنده عمق این شکاف ايجادشده در ائتلاف است. این اظهارنظر در حالی است که اگر موقت بودن مسئولیت مرتضایی در کاشان صحت داشته باشد، بر اساس چه منطقی وی قبول کرده تا از سمنان ترک خدمت کرده و برای مدت محدودی در جایی مشغول شود که می داند موقتی است.؟